ÇOK YÜZLÜLER


ÇOK KÜPLÜLER
Birden fazla birim küplerin meydana getirdiği şekillere çok küplüler denir.Çok küplülerle yapı oluştururken kodlar kullanılır.Bunlar D,L,Z,V,1,2,3 kodlarıdır.Kodların kullanımında kolaylık sağlamak için şekiller harflerle ve küp sayılarıyla eşleştirilmiştir.Etkinliklerde, aynı veya farklı türden 2, 3 ve en fazla 4 çok küplü kullanılır.Çok küplülerin kodları şekillerin dönüşümünde, yer değişiminde değişmez.Çok küplülerin en iyi gösterildiği yer izometrik kağıtlardır.
4’lü küp D
3 küpe 1 küp eklenirse L
2 tane 2’li küp uçlardan üst üste birleştirilirse Z
L’nin kısa tarafına 1 küp eklenirse V
1 birim küp 1
2 birim küp 2
3 birim küp 3
olarak kodlanır.
Çok Küplülerin Görünümleri

Örnek Yapı Kodları Soruları
 

ÇOK YÜZLÜLER
Yüzleri birer çokgensel bölge, ayrıt ve köşeleri ise bu çokgensel bölgelerin kenar ve köşeleri olan cisimlere çok yüzlüler denir. Bir çok yüzlünün yüzeyi, yüzleri ile ayrıtlarının birleşiminden oluşur. Çok yüzlüler yüz sayılarına göre adlandırılır.Dört yüzlü,beş yüzlü gibi.
Herhangi iki noktasını birleştiren doğru parçasının tamamı, çok yüzlünün yüzeyinde (bir yüzünde) veya içinde kalıyorsa bu çok yüzlü dış bükey, aksi halde iç bükeydir.Su kanalı şeklindeki çok yüzlü cisimler iç bükeye, çatılı ev şeklindeki çok yüzlü cisimler dış bükeye örnektir.Yani iç bükey içe dönük,dış bükey dışa dönük olacaktır.
Tüm yüzleri ve tüm ayrıtları eş olan çok yüzlülere, düzgün çok yüzlü denir.Düzgün dört yüzlü,düzgün altı yüzlü,düzgün sekiz yüzlü,düzgün on iki yüzlü ve düzgün yirmi yüzlü şeklinde örnekleri vardır.Bu cisimlere platonik (platonic) cisimler denir.Filmlerde izlediğimiz pırlantalar,elmaslar,mücevherler birer düzgün çok yüzlü cisimlere örnektir
.


Düzgün dört yüzlü ( Üçgen pramit )     Düzgün altı yüzlü ( küp )
                                   

Düzgün sekiz yüzlü                           Düzgün on iki yüzlü
                                   







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder